MUŠKE PALAČINKE 1. recepat

    Daklem ovako. Za one muškarce koji voledu da kuvadu, za one koji voledu slatko, al numu da kuvadu, za one koji voledu da iznenadu svoje družbenice, al nemu ideju, pa ondak za one koji su zdravo muški i mislidu da kuvanje nije muški poso, pa za muške koji ne znadu šta da uradu za 8. mart, a ima još taki primera za razne muške, pa ondak i za one mlade deve koje još numu dobro da kuvu, a tele bi da iznenadu nekog, pa i za ostale koji ne spadadu u to nabrojato, evo recepat za palačinke.
    Trebu ti jaja, mleko (može i voda, al oće ondak da se lepu za tiganj i nisu tako fine ko sas mlekom), jaja, brašno, na vr noža soli, kašikica šećera, zejtina, tiganj i ringla. Zamešu se svi gore navedeni sastojci, al tiganj i ringla tu ne spadadu. Kolko čega? Ta, kolko oćeš. Sve što je više od osnovne mere, biće više palačinki. Za oko 20 komada ide jedno 3 jaja, 30 40 deka brašna , oko 1 litre mleka, vr noža soli, kašikica šećera. U dublji sud sipaš brašno, dodaš mleko (ne svo mleko odjedared!!), umućena jaja, so, šećer i to ondak brzo mešaš sas mikserom. Ko nema mikser neka ga kupi, kašće mu se samo zašto. Smesa treba da je glatka, brez grudvica. Treba da je ko jogurat, al onaj gušći novomiloševački. Ako je zdravo gušće, dodavaš mleka, ako je ređe, ondak dodavaš brašna. Ostavi da stoji jedno 20 minuta, da se grudvice rastvoru, ako je koja ostala. Ondak zagreješ ringlu, na tiganj staviš po kašike zejtina i kad je vrelo (nemoj da pljuckaš na zejtin, nego lepo kani malu kap vode, ako cvrči, to je to), uzmeš jednu kutlaču za supu, zavatiš smesu, sipaš na sredinu tiganja i brzo pokrećeš tiganj da razmestiš smesu svuda po njemu, da bidne ravnomerno i okruglo. Ostaviš minut dva, podigneš kraj nožom i ako je odozdole dobilo blagu bravon boju, ondak nožom malko odvojiš ivicu palačinke od tiganja da se ne lepi i okreneš je da se peče na drugu stranu. Kako je okreneš? A šta da ti pričam, to moraš sam da naučiš. Tako ispečeš sve, a za svaku palačinku dodaš malko zejtina na tiganj. Ako je to onaj tiganj što ne lepi, ondak može samo na svaku drugu palačinku. Neko doda malko zejtina direkt u smesu, a ondak treba još manje na tiganj, da ne bidnedu palačinke masne. Uvek kutlačom malko promešaj smesu, pre no što sipaš na tiganj. Nemoj da ih ješ dok pečeš, posle će da ti bidne krivo. Zašto? Zato što je zdravo važno da te posle falu dok se sladu, a kako da te falu, ako su ostali gladni? Palačinke filuj sočim oćeš. Ja najvolijem sas pekmezom od kajsija, pa sas pekmezom od šljiva, pa sas cimetom i šećerom, pa sas šećerom i mlevenim orajima, pa sas topljenom čokoladom, pa sas... Ako oćeš zapečene u rernu, ondak pogledaj Muške palačinke 2. recepat.

    Komlov

MUŠKE PALAČINKE 2. recepat

    Već sam ti ispričo kako se pravu klot palačinke u 1. recepatu. Al dal znaš kako se pravu zapečene palačinke sas slatkim sirom? Ta lako.
    Znači, ispečeš jedno 20 palačinki. Sad treba da napraviš fil. Uzmi jedno po kile svežog švapskog sira, 3 jaja, 3 deci mleka, 2 deci kisele pavlake, 10 deka šećera,10 deka suva grožđa, 2 kesice vanil šećera, 2 kafene kašičice cimeta i malo zejtina da podmažeš plek. Oma da ti kažem da sve to može da bidne i drugačije, zavisno kaki ti je ukus, a i šta imaš. Deo toga je za filovanje, a deo za prelivanje. Umutiš 2 jaja, izmešaš sas sirom, dodaš 1deci milerama, a ondak u to dodaj polak šećera i kesicu vanil šećera. Dodaj mleka tolko da može da se fino razmaziva, al da ne bidne flićkavo. Odvoji deo tog fila za posle, tako, jednu četvrtinu. Ondak uzmeš palačinku, pa jednu kašiku fila namažeš, rasporediš koje zrno suva grožđa, urolaš je i staviš u podmazat plek u koji ćeš zapečavati. Tako nastavi sve dok ne prekriješ dno pleka, a ondak preliješ. Sučim prelivaš? Pa sas delom fila koji si odvojio, a u koji si dodao jedno umućeno jaje, 1 deci pavlake, drugu polovinu šećera, kesicu vanil šećera i ostatak mleka, a treba da bidne malko flićkavije. Kad si prelio, ondak malko pospi taj red palačinki sas cimetom. Ondak nastaviš da ređaš drugi red, pa jopet preliješ sas prelivom i malko pospeš cimeta, pa tako sve dok imaš palačinke. Završi poso tako što ćeš preliti i taj poslednji red i posuti sas malko cimeta. Ako si pojo neku palačinku pre toga sam si kriv. Biće ti žavo što nisi više ostavijo za zapečavanje. Ugrej rernu na oko 190 stepeni i kad se ugreje turi plek u nju. Peci jedno 25 minuta. Ne sme da se isuši zdravo ili zagori. Opet moram da ti kažem da ne ješ dok je zdravo vrelo, nije dobro. Duvaj malo. Posle ovog ide kafa, neko poluslatko crveno il'dezertno vino, a ondak kako ti se ćefne. Možeš na prvi otoman da malko odremaš, a možeš i da, ako si u snagi, odeš u drugu sobu da ti tvoja "đavoljuša" kaže kakav ti je ... recepat.

    Komlov

KAKO SE PRAVU, PEČU I JEDEDU ĆEVAPČIĆI I PLJESKAVICE

    Daklem, ovako. Oni što držu dijetu i nesmu da jedu ono što goji, mogu ovo kolko oćedu, neće ništa da im bidne. Od ovoga i bolesni ozdravidu!
    Ćevapčići se pravu samo od junećijeg mesa, a ne od svinjskog i ne dodaje se ovčeće. Daklem junećije, al tri fele: 50% od plećke, 40% od vrata i 10% od potrbušine. Meso se spralja dan ranije!!
    Šta ne sme da se radi: u smesu za ćevapčiće/pljeskavice ne sme da se sipa vode (majstori kažedu da sipu vodu da lakše mešu, al ti nemoj). To ne valja, jer se meso kvari. Ne stalja se ni soda bikarbona, jer kvari meso, ono pozeleni i menja ukus, a razvijadu se i bakterije.
    Šta se prvo radi: meso od sve tri fele se iseče na parčad, pa tako, jedno 3-4 cm na kocke. Kad se to sve lepo izmeša, ondak se mete u frižider da se odmara nekoliko sati (5-6), a podesi se na nižu temperaturu (da bidne u frižider ispod 7°C). Kad tako odleži, melje se na mašinu sa šajbnom od 8-10 mm, dooobro izmeša, pa ondak jopet mete u frižider da se odmara polak dana (10-12 sati). Ondak se jopet dooobro izmeša i premeljava, al ovog puta na šajbnu od 3-4 mm, pa se izmeša sa soli (2% od onoliko kolko imaš mesa; ako neko volije manje slano, jer je bolestan, ondak može i manje, al ne puno manje, jer ako je već toliko bolestan nek i ne je ćevapčiće, nek zoblje one ovsene paulje, barene šangarepe, sveže jabuke i pije vode), pa se jopet dooobro izmeša i jopet mete u frižider na par sati. Znači, sve zajedno mora da bidne na ladno najmanje 17-18 sati, a može i celi dan!
    Šta se dodaje od začina: neposredno pre nego što počne da se peče, dodaje se biber po ukusu. Ako praviš pljeskavice, ondak dodaj i sitno seckan crni luk, a možeš i tucanu (sudžuk) ljutu papriku, a ako nemaš iseckaj svežu zelenu, al ne mlogo, jer će da te zdravo jako peče guzica, kad ideš sutra zaitra rad sebe. Neki majstori stavidu malko i iseckan (narendan) tvrdi sir kačkavalj. Tu je štos da se sir malko i vidi, treba da bide ko nokat na mali prst, al dečiji.
    Šta se dodaje kao tajna: Probajte da metete u mleveno meso i jedno 5-10% svinjske masti i sve dooobro promešajte, pre nego što meso stavite u frižider poslednji put. Meso će biti bolje povezato i neće se razići, kad se peče.
    Šta se još drugo radi: pre samog pečenja se oblikujedu ćevapčići i pljeskavice ko šta najvolije. Ćevapčići se pravidu na levak il se oblikujedu šakom, a pljeskavice ovako: uzmeš frtalj kile mlevenog mesa i napraviš loptu. Ondak uzmeš dve glatke daščice koje namažeš uljem, a ako nemaš, može i celofan il onaj mesarski papir što ne lepi il onaj kuvarski papir za pečenje, pa ih malo namažeš uljem, pa meteš na ravnu podlogu jednu daščicu/papir, pa loptu mesa, pa drugu daščicu/papir, pa ondak pretisneš tako da bidne debelo 1-1,5 cm.
    Šta još može sa pljeskavicom da se radi: može da se pravu punjene pljeskavice. Dve tanke pljeskavice brez začina se uzmedu, pa se između nji mete sitno seckan luk, kačkavalj, šunka, ljuta papričica, sve kako i kolko oćeš, ivice im se spoje i kad se ispečedu na roštilj, dobiješ gurmansku pljeskavicu.
    Što se samog roštilja tiče: pazi koji ugalj koristiš, najbolje onaj kupovni, može i čokanje, a zdravo je dobro kad si orezivo lozu da napraviš snopiće, pa kad se dobro osuši da na to pečeš. Dok pečeš, okreći pljeskavice i ćevapčiće da se ravnomerno peču i da im ne iscuri sok. Ne smedu da izgoredu, a nesmu ni da se sporo peču. Onako, lepo.
    Šta roštiljdžije možedu, a šta ne možedu da radidu: roštiljdžiji je najvažnije da gosti budedu zadovoljni, a ne da on to radi čerez zbog sebe. Dok peče može da je, al da ostavi da jededu i drugi, a ne da čalabrcne te ovo, te ono, te jopet, pa kad pogledaš, a on pojo ko nji troje. Zato neka ne pije puno piva i vina, jer od tog raste apetit.
    Još preporuka: zdravo jako lepo je da roštiljdžija pripremi lebac na roštilj. Kad je potrošio svo meso, nek naseče leba, al onaj Crcin zdravo frišak lebac, pa ondak da kriške blago ispeče na roštilj, da dobiju blagu smeđu boju i finu pokoricu. Taj se lebac je uz roštilj. Dok se je, nemoj da se neko privario, pa da je pio neraslađeno piće! Nema ti goreg. Taj ondak i nije za roštilj. Roštilj mora da se je uz ladno piće, dobro raspoloženje, lepe šale i da se svi smejedu, a ne da se svađu i bure. To nije lepo. Eto.

    KOMLOV

PEČENI SVINJSKI BUT

Uzmeš jedan komad od svinjskog buta (2-3 kile), pa ga nasoliš, natrljaš biberom, malo našpikuješ belim lukom, a malo ga i natrljaš belim lukom. Ondak to meteš u ladno na par sati. Neko malo mete i ruzmarina, al to je aromatično, pa ne volu svi. Ondak uzmeš jedan dublji sud (na primer, onaj što zovedu "duveč" i ima poklopac, a ako nemaš, biće dobra i jedna dublja šepra i aluminijumska folija) u koji si meto malo masti (kašiku-dve), po jedan deci vode i jedan deci piva i ondak i taj but. Ugreješ rernu na 180 stepeni i poklopljenu posudu sa butom meteš u rernu. Kad je već mekano (oko dva sata), otklopi i but preli pivom, pa tako otklopljeno dalje peći da se zapeče. Može još jedared da se prelije pivom. Može pivo i u tebe, al da bide ladno. Nemoj sve odjedared, sačuvaj nešto da imaš posle kad ješ. Što se lagackije peče, biče lepče. Može da se je dok je tako zdravo vrućo, a može da se je i kad je ladno. Ne znaš šta je bolje.
Da bi imo još nešto da ješ uz meso, e da se ne bi očemerio, možeš okolo buta metiti krupno nasečene šangarepe i paštrnaka (na dužinu palca sečeno), na polak nasečene glavice luka i manje oljušćene cele krompire ili na polak nasečene, ako su veći. Sve to blago posoli, a prelivaj kad prelivaš i meso. Ne moraš to uraditi, nego samo but ispeći, ali ondak kad ga ješ, uzmi i malo od salate i nemoj da ješ brez leba. But je zdravo mekan i fin i mošeš da ga ješ i očima, al ako priteraš, duvaćeš celi dan, a i noćom. Nemoj posle da ti nisam kazo.

Komlov

Knedle sas pilećom džigericom za supu

Ja to spraljam ovako, al nisam siguran da je najbolje. Bolje numem. Uzmeš pileću džigericu, pa je istružeš nožem. Uzmeš jaje (ono kokošije, nemoj da pogrešiš, može zdravo da bole) i razdvojiš belance i žumance. Ondak pomešaš džigericu, žumance,sitno seckano lišće ot zeleni, malko soli i dodaješ griz da ne bidne ni flićkavo ni tvrdo - recimo na jedno jaje idedu tri pune kašike griza, al nije mera prava, bidi oprezan, da ne bidnedu knedle zdravo tvrde. Na kraj umutiš penasto belance i dodaš ga u sve to i ostaviš malko da stoji (pa tako, 15-20 minuta). Ondak uzmeš supe i (pošto knedle zdravo upijadu supu, uzmi gotave supe koju si pravijo, al dodaj i vode i kad to provri dodaj goveđu Maggi kocku za supu), ondak vlažnom kašikicom odvajaj knedle i staljaj da se kuvu u to. Kuva se jedno 15-20 minuta, al probaj. Kad su knedle skuvate, možeš samo nji da staviš u onu bristru supu, a možeš da staviš i tu supu sa kockom, ako misliš da nećeš pokvariti ukus. Jej vruću supu, al moraš da duvaš, pa da tek ondak lagacko srčeš.

Komlov

BRISTRA SUPA

Evo svete kako ja pravim supu. Prvo i prvo da kažem, zašto ja pravim supu, a ne moja žena. Pa, zato što je moja bolja! E, tu sam nadrljo. Kad je vidila da ja umem, sad moram ja stalno da kuvam, ne samo supu, nego i ostalo. A što se prljavi sudova tiče, nije mi verovala da numem, al kad je vidila kako su dva-tri tanjira slučajno ispali i razbili se, kako se jedna šepra, koju je zdravo čuvala još od onda kad ju je dobila na svadbu od njene mame, polupala kad je pala na pločice u kujnu, e ondak je svatila da ja numem da perem prljave sudove, pa se ona privatila opirače. Sad smo 1:1. A moram da priznam da zdravo volem da kuvam.

Pravim je od svi vrsta mesa, ali ne i od ovce, jerbo ima taj miris koji ne volem u supu. Lepo je od sve živine, al najlepče je od petla, stare koke, od morke, a lepo je i od juneta, a ti meti ono što imaš. Samo ne volem masno, da se razumemo. Nije zdravstveno dobro. Dakle: uzmeš juneće, živinsko promešano šta već imaš. Sve su kombinacije dobre. Za nji četvoro će da bidne dosta jedno pola kile mesa, al možeš i više ako oćeš rinflajš, pa će da bidne i za sutridan supe. Ako oćeš jaku supu, ondak oma meći u ladnu vodu. Ako oćeš da sačuvaš da bidne sočnije zbog rinflajša, a voleš i da glabaš, ondak meći kad već vri voda. Oma moraš da znaš da se meso brže kuva nego povrće, naravno, ako nije iz zamrzivača. Ako je iz zamrzivača, a meteš zajedno sa povrćem, skuva se skoro u isto vreme. Samo da dodam da junetina stvara penu. Nemoj je skidati, biće lepča supa ako ostane, samo pazi da ne kipi. Od povrća što više, to bolje. U ladnu vodu staviš jedan crni lukac (srednji, a može i malo veći, al ne zdravo jako veći), dve -tri šargarepe (ako volu da jedu kuvanu i četiri, biće slađa supa), jedan solidan koren peršuna (zelen), jedan solidan koren paštrnaka (može i dva). Meso više ne pominjem, njega ćeš staviti kako sam već kazo. Čim je počela voda da struji, manjivaj struju, stavi da bide tek-tek (ako imaš gas, isto tako, ako imaš šporet na drva ondak u kraj da se kuva zdravo lagacko). Na polak vremena dodaj list lorbera. Lorber može da bide gorak ako se puno kuva, zato na pola kuvanja. 15-20 minuta prid kraj (a to vidiš tako što glediš kolko su povrće i meso mekani (oma da kažem da kad je supa gotova meso mora da se lako odvaja od kostiju, ondak je pravo kuvano, al ne da se razilazi) stavi jedan-dva čena bela luka, polak glavice kelerabe (može i manja cela) i suvog mešanog začina (BIO začin i BAG začin izmešam, najbolji su jer imaju puno povrća). Kolko začina? Pa, odokativno, jednu-dve ravne supene kašike, zavisno kolko ima supe. Ondak stavi krišku korena celera (ko veće jaje). Posle toga stavi i jednu manju slatku papriku, može babura ili neka druga samo da nije ljuta (svežu, od oni beli ili žuti paprika). Ako je velika parika ti je prepolovi. Na 10 minuta prid kraj stavi i karfiol, onako otkini od onog belog ko manja jabuka. On se brzo skuva, a ako se prekuva sav se usitni, pa nije lepo na oko, znači, dovoljno je najviše desetak minuta. U to vreme dodajem i nekoliko zrna šarena bibera krupno istucana i koji list celera (malo, jaka mu je aroma; recimo pola jedne grančice ili jedan veći prstohvat i natrem malo muskatnog oraja. Neposredno prid samo skidanje sa vatre metem i sitno seckano lišće od peršuna (nekoliko prstohvata) i šećera (dosta je pola supene kašike, al probaj, bolje je po malo, ne sme da se oseti i da preovlađuje. So metem u dva tri navrata. Prvo jedno pola sata prid kraj, pa ondak još dvared-trired po malo sve dok nije potaman. Uvek probam, jal može da se za.ebe cela supa sotim. Bolje da se so doda u tanjir ko vole slanije, nego ako se presoli cela šepra supe. No, ako i presoliš, ima leka. Uzmeš krompir, jedan ili dva, oljuštiš, iseci ga na manje (veličina šljive) i skuvaj, izvući će so. U supu najvolijem griz knedle, a može i zdravo jako tanke, al zdravo jako tanke duuugačke rezance za supu. Ondak dok srčem supu, volem malko i da glabam šiju, pileće krilce, noge (pileće). A ondak i ne moram više ništa drugo da jem. (Ta da, očin malo!)

Komlov

GRENADIR MARŠ (Nasuvo sa krompirom)

Jav što ja to volem! Prvo i prvo dinstam lukac, pa kad bidne staklast, izručim na njega oljušteni kuvani krompir koji sam seko na kockice (neko ga kuva u ljusku, a neko brez ljuske, ko za pire, a to zavisi da li je beli ili crveni krompir, jer onaj prvi se brzo raspadne). Kad sam to sredijo ondak metem koju kašiku crvene aleve paprike, pa malko još sve dinstam. U drugu šepru kuvam testo. Najvolijem ono kad se pravi ko flekice (brašno, jaja, voda), pa se kidu parčadi - flekice, al može i kupovno (oni uvrnuti makaroni, spirala), pa kad se skuvu, ondak sve pomešam, malko posolim i jem, al ne da jem, nego se udavim kolko jem. Uz to ide turšija, kiseli krastavci, kiso kupus itd.

Komlov

Pita bundevara bRez kora / Ludajevara

 • 1 kg istrugane žute bundeve, može tamburica, iz zamrzivača, al' da se otkravi
 • 200 grama griza, plus 2 kašike brašna
 • 1 šolja šećera
 • 1 šolja ulja
 • prašak za pecivo
 • vanil šećer
 • Pomešati i da odstoji 30 minuta.
  Peći u podmazanom pobrašnjenom plehu, ne treba stavljati deblji sloj od 1,5 cm.
  Nemoj neko da stavlja šlag, pa da pokvari bundevaru.

  PS. Ovo je moj PATENAT :)
  Ako ne valja da znate koga da ......

  Zorica Žunić

  Moka torta

  Utući 10 belanaca sa 30 deka šećera. Kad utučeš dodaj 10 žumanaca sa 20 deka ora mlevenih, 4 kašike brašna i 1 prašak za pecivo i peći...

  Fil:

  2 deci mleka, 30 deka šećera kuvaj i dodaj 2 ulupana jaja i 2 kašike brašna. Lupaj obaško žumance, obaško belance sa 2 kašike šećera, kao za piškotu i zatim sipaj u mleko, Kad skuvaš dodaj 4 - 5 štangli čokolade i 1 margarin. Kad nafiluješ zali glazurom...

  Pogačice saSirom

  Frtalj kile sira, 1 margarin, 1 jaje, frtalj kile brašna i malo soli. SveZa jedno zaMesi i ostavi doSutra. Razvi i pravi pogačice, a odozgo namaži žumance i pospi kim...

  Kolač sa višnjama...

  Ulupati 6 belanaca sa 5 šoljica za kafu šećera. Tome dodati 6 žumanaca i mutiti dalje. Zatim dodati 2 šoljice ulja, sok i izrendanu koru od 1 limuna, 5 šoljica oštrog brašna i malko praška za pecivo. Peći u dobro namazan plek, posut brašnom na jaku vatru. Višnje ( il' bilo koje drugo voće... ) stave se odma' preko mase koja je usuta u plek i sve tako peći...

  Vladikin lebac...

  Na svako belance 4 dkg šećera, 2 dkg brašna, 2 dkg oraja, 2 dkg suvog grožđa i 2 dkg putera. Od belanca lupati penu u koju se postepeno dodaje šećer, a kad se pena sasvim ulupa staviti brašno, grožđe i orase i istopljen puter...

  Kifle iz vode...

  Frtalj milerama, 5 jaja, 30 deka masti i kvasca za 2 dinara zamesiti kao gibanicu u salvet i pusti uVodi da kisne 2 sata. Ondak kidaj, valjaj u šećer i peci kifle...

  Kiflice ili pogačice...

  Polak litre mleka sas kvascom se podigne. 2 kašike šećera, 1 supena kašika soli, od 3 žumanca istući penu, 3 kašike otoplljene masti ili ulja i to sve zamesi i tako malo da se odmara na astalu i pravidu se 4 obge i svaka se obga namaže salom i stavi jedna priko druge i posle se savija još dva puta kao za krepitu, A salo treba deka sala sa jednom prigršti brašna i to se izrodi i mažu obge...

  Rum Pita...

  0,55 deka brašna natreti sa dvades deka masti, odati 20 deka šećera, dva cela jajeta, na vr noža soda bikar bona i sveto dobro iz mesiti sa malko mleka. Razviti n četiri obge koje peći...

  Fil:

  2 izpečene kore iz mrviti, pa dodati jednu šolju jake bele kafe i u nutra staviti esenciju ruma, 10 deka suva grožđa, 10 deka praha, 20 deka šećera. Mleko, grožđe, šećer i orase stavi na toplom šporetu da se omekša i ondak do daj iz mrvljene korice filovati. Gla zura topljena čokolada...

  Špric krofna...

  Mešaj na vatri frtalj litre mleka, 4 deka masti i 12 deka brašna. Kad je kuvano dase odvaja od kaške, dodaj 5 celi jaja sa malo soli, malo sitna šećera i dobro iz mešaj. Ovako napraljenu smesu sipaj u špric i peci na vreloj masti. Kad su pečene ostavi dase ocede od masti i valjaj u šećer...

  Sočan kolač...

  Umuti 4 jajeta sa 14 kašika šećera, 14 kašika mleka, 14 kašika ulja, 14 kašika brašna, 4 kašike kakao, 1 prašak za pecivo. Kada se ispeče i oladi prelije se sa vrućim sirupom od polak litre vode i 14 kašika šećera. Kada se oladi premažeš tanjim slojom pekmeza od kajsija i gore sa šlagom...

  Kolačići od smokava...

  Za mesi polak kile samleveni smokava, frtalj kile šećera, čašicu ruma i koru od cele pomarandže. Roljaj loptice u kristal šećer...

  Obične kiflice...

  Staviti jedan DIGO kvasac da kisne. U šepru metiti kilu brašna i jedan margarin i sve to dobro natreti. Usuti uto kvasac, razbiti 3 jajeta i to zamesiti sas mlekom u kome ima kašika šećera i soli po želji. Dobro izmesiti i staviti da kisne 1 sat. Posle toga praviti male obgice. Kad je sve gotovo praviti kifle. Namazati jajetom i peći...

  Rezana salata...

  Treba: 3 kile kupusa, 3 kile paprike, 2 kile zelena paradajza, 300 grama šećera i 100 grama soli. Kupus izseći, kao i paradajz i papriku. Ovo sve iz mešati, dodati šećera i da malko postoji ( jedan sat ), ondak dodati 1 litru sirćeta ne razređenog ( original ) i jedan vinobran. Ovo sve manuti da prinoći i sutridan ređati u tegle...

  Boranija za zimu...

  Lepu, mladu boraniju očistiti krajeve i staviti u vodu koja je provrila. Kuvati desetak minuta, boraniju ocediti, međuvremenu metnuti žaraču vodu da prokuva. Na 1 litru vode staviti kašiku soli, boraniju vruću staviti u tegle, nesme se sabijati, samo natresti, ispuniti do grkljanja tegle, metnuti 2 drvceta u nakrst. Naliti sa tom vodom što se kuvala sa soljom, u vodu koja vri stavi malko sirćeta t.j. ko hoće. Tako vruće tegle, povezati i utrpati kao paradajz. Voda u koju se boranija, kuvala baci se.

  23.07.974 - "Kumst" Olje Torbice

  Gurabije...

  Uzmi 140 grama masti i dugo mešaj, dodaj 140 grama meda, pa opet izmešaj i naposletku 280 grama brašna pa i to izmešaj. Pravi male loptice ( gurabije ) i peci i u plek posut sas brašnom...

  Rolat...

  30 deka keksa samleti, 30 deka kristal šećera i 4 štangle čokolade. Tosve zamesiti sa crnom kafom kuvanom. Tu masu razvi na dasku, dobro posuti sa kristal šećerom i na šećer razviti i peći...

  Fil:

  15 deka putera, 15 deka prah šećera, 1 žumance, malo ruma penasto u mutiti i filuj u rolat, uvijaj naj bolje što možeš...

  Pošalj'te Vaš NM "recepat"...

  Rikverc Napred
  III   II   I   |   I   II   III